Përkujdesje lëkure

Produktet e kujdesit për lëkurën e foshnjave duhet të ofrojnë një pengesë natyrore mbrojtëse, ta mbrojnë atë nga ndikimet e jashtme, të ruajnë lagështinë dhe të parandalojnë rritjen e mikroorganizmave patogjenë.

Lëkura e foshnjës që prodhon më pak sebum dhe djersë nuk kërkon larje të shpeshtë si tek të rriturit. Rekomandohen sapunë të butë me pH 4 - 6, losione të buta me aditivë hidratues dhe xhel vaske me vaj pa aditivë të veçantë për lëkurë të thatë.

Produktet e kujdesit për lëkurën e foshnjave nuk duhet të përmbajnë irritues ose alergjenë të mundshëm.
Zona dhe të çarat e pelenës janë veçanërisht të ndjeshme ndaj dëmtimit dhe acarimit të shtresës sipërfaqësore.
Për zonën e pelenave, për shkak të larjes së shpeshtë, rekomandohet përdorimi i hidratuesve që do të ruajnë lagështinë normale dhe do ta mbrojnë atë nga dëmtimet.
Për zona të tjera të lëkurës së foshnjës, përdorimi i produkteve të kujdesit të lëkurës varet kryesisht nga karakteristikat e lëkurës.
Lëkura normale është prej kadifeje, pa puçrra dhe madje me ngjyrë.
Lëkura e ndjeshme është e prirur ndaj acarimit, kruajtjes dhe skuqjes së lëkurës, prandaj rekomandohen zbutës që nuk përmbajnë alergjenë të mundshëm.
Nëse lëkura është e thatë, përdoren zbutës.
Në zonat e nxehta, temperaturat e larta të jashtme dhe përdorimi i veshjeve të ngrohta rekomandohen emulsione, të cilat kanë më shumë ujë (yndyrë në ujë), gjë që parandalon mbajtjen e tepërt të nxehtësisë dhe dëmtimin e lëkurës.
Pse kujdes i veçantë për lëkurën

Lëkura që mbulon trupin duhet mbajtur e shëndetshme dhe sa më pak e trazuar. Aplikimi i agjentëve lokalisht në sipërfaqen e lëkurës absorbohet lehtësisht dhe shpejt për shkak të mungesës së lidhjeve ndërqelizore. Sipërfaqja e madhe gjithashtu lehtëson thithjen dhe toksicitetin e substancave të aplikuara në lëkurë. Lëkura e foshnjës mund të çojë lehtësisht në çekuilibër të elektroliteve, çekuilibër të ujit dhe paqëndrueshmëri termike.

Lëkura e foshnjave është veçanërisht e ndjeshme ndaj pastruesve sepse ato përmbajnë kimikate të forta që e thajnë lëkurën. Prandaj, duhet të përdoren produkte të destinuara për bebe.

Lëkura e thatë e foshnjës shpesh ndodh për shkak të pamjaftueshmërisë së barrierës epidermale.

Ruajtja e lëkurës së shëndetshme dhe parandalimi i ekspozimit ndaj substancave toksike do t'i sigurojë fëmijës lëkurë të shëndetshme në jetën e mëvonshme.