Вистини и невистини за сончањето

ТОЧНО

 • Потемнета кожа е одбрана на организмот од понатамошно оштетување од УВ зраци.
 • Темен тен дава ограничена заштита која е еднаква на користење на крем со СПФ 4.
 • 80% од УВ зраците може да поминат низ облаци.
 • Водата овозможува минимална заштита од УВ зрачењето, но рефлексијата може да го зголеми негативниот ефект на УВ зраците врз кожата.
 • УВ зрачењето е послабо во зима, но снегот ги рефлектира зраците, особено на повисоките места поради што може да доведе до изгоретини.
 • Изгоретини настануваат од влијанието на УВ зраците кои не секогаш ги чувствувате и како топлина.
 • Изложеноста на УВ зраци е кумулативна во тек на денот.

НЕТОЧНО

 • Потемнета кожа е здрава.
 • Потемнета кожа штити од сонце.
 • Не може да се изгори кога надвор е облачно.
 • Не може да се изгори додека си во вода.
 • УВ зрачењето во зима не е опасно.
 • Кремите за сончање ја штитат кожата и може да останете подолго време на сонце, особено кога надвор е ветровито и пријатно за сончање.

Ако правите чести паузи во тек на денот не можете да изгорите